Страбон, География – кн. 11 – 3

Трета глава

1 Нещо повече, по-голямата част от Иберия е толкова добре изградена по отношение на градове и селски постройки, че всичките им покриви са покрити с плочи, а къщите им, както и пазарите и другите им обществени сгради са изградени с архитектурно умение.

2 Частите на страната са обкръжени от Кавказките планини; защото разклонения на тези планини, както казах преди43, се издават на юг; те са плодородни, обхвщат цяла Иберия и граничат с Армения и Колхида. По средата има равнина, прорязана от реки, най-голямата от които е Кирос. Реката извира от Армения, изтича непосредствено в гореспоменатата равнина, поема Арагос, която тече от Кавказ и други потоци, и се излива през тясна долина в Албания; а между долината и Армения тече в голям обем през равнини с изключително добри пасища, като поема още реки, между които са Алазоний, Сандобанес, Ройтакес и Ханес, всички плавателни, и се влива в Каспийско море. По-рано се е наричала Корос.

3 Равнината на иберите се обитава от хора, които са по-склонни към земеделие и мир, и се обличат по обичая на арменците и мидийците; но по-голямата или войнствената част обитава планинската територия и живеят като скитите и сарматите, на които те са и съседи, и родственици; те обаче също се занимават със земеделие. И когато възникне нещо тревожно, събират десетки хиляди, както от своя народ, така и от скитите и сарматите.

4 В тяхната страна водят четири прохода; един през Сарапана, колхидско укрепление, и през тесните дефилета там. През тези дефилета Фасис, която е станала проходима със своите сто и двайсет моста заради кривуличещото й русло, изтича в Колхида на буен и силен поток, като районът е прорязан от клисури от многото порои по време на силните дъждове. Фасис извира в планините над нея, където се захранва от много извори; а в равнините поема още реки, между които са Главк и Хипос. Така запълнена и станала в днешно време плавателна, тя се излива в Понта; а на бреговете й има град със същото име; а близо до него има езеро. Такъв, прочие, е проходът, който води от Колхида в Иберия, ограничен от скали и реки, течащи през клисури.

5 От страната на номадите на север има трудно изкачване към Иберия, изискващо три дни път; а след това изкачване идва тясната долина на реката Арагос, с тесен път за единична колона, изискващ четиридневен преход. Краят на пътя се пази от крепост, която е трудна за завземане. Проходът, водещ от Албания до Иберия е в началото изсечен през скала, а после води през блато, образувано от реката Алазоний, която изтича от Кавказ. Проходите от Армения до Иберия са дефилетата на Кирос и тези на Арагос. Защото преди да се слеят двете реки, имат на бреговете си укрепени градове, разположени на скали, които са на около шестнайсет стадия разстояние един от друг – имам предвид Хармозике на Кирос и Севсамора на другата река. Тези проходи били използвани първо от Помпей, когато тръгнал от страната на арменците, а след това от Канидий44.

6 Има също така45 четири касти сред жителите на Иберия. Едната и първат от всички е тази, от която въздигат царете си, като въздигнатият е най-близкият роднина на предшественика си и най-старият, докато вторият по родословна линия въздава правосъдие и командва войската. Втората каста е тази на жреците, които наред с други неща се занимават със споровете със съседните народи. Третата е на войниците и селяните. А четвъртата е на простолюдието, които са роби на царя и изпълняват всички повинности, свързани с човешкото съществуване. Собствеността им се владее общо по семейства, макар че най-старият е господарят и надзорникът на всяко имение. Такива са иберите и тяхната страна.

=============================================================

Към бележките

=============================================================

Към глава втора от книга единадесета

Към глава четвърта от книга единадесета

Published in: on 14. 11. 2008 at 12:58 am  Коментарите са изключени за Страбон, География – кн. 11 – 3  
Tags:
%d блогъра харесват това: